Assistència del part a casa

assistencia part a casa

Des de Titània-tascó confiem en el que el cos de la dona sap parir i que el bebè sap néixer. En aquest servei estant incloses totes les visites prèvies que ens permetran conèixer-nos, connectar amb el cos i les emocions. Tot això ens facilitarà el procès de part, i crear el vincle necessari per poder obrir-nos i fluir al naixement.

Les llevadores us acompanyem tenint en compte que es puguin complir els vostres desitjos, respectant les vostres decisions i la llibertat de com voleu viure el part i l’acollida de la vostra criatura. Respectem el procés fisiològic i emocional del part i vetllem perquè es mantingui el vincle afectiu, la confiança i la intimitat, tenint present la salut optima de la mare i el bebè. Ens avisareu en el moment que sentiu que ens necessiteu i us acompanyarem en aquesta decisió nascuda del desig des de l’amor i la confiança.

Visites al centre

S’ofereixen visites durant l’embaràs en les quals es valoren tant els aspectes físics com els psicològics i socials. Oferim una atenció integral, combinant cures físiques saludables, donant l’espai i l’entorn adequats per a què la dona i/o la parella pugui expressar les seves emocions, desitjos, temences i expectatives.
També fomentem la confiança i l’autoestima en les seves pròpies capacitats. Tenim en compte el recolzament que la dona troba en el seu entorn, parella, família i amics. Es revisen tots els controls ecogràfics i analítics que es realitzen a la dona, observant si estan dins de la normalitat; en cas què no fos així se la deriva al nivell assistencial que correspongui. Com a instrument de treball utilitzem la història clínica que les mateixes parelles escriuran amb les seves dades; també es lliurarà el consentiment informat on expressaran els motius pels quals decideixen parir a casa.

Visita prepart al domicili

A la setmana 36 de gestació es realitza una visita al domicili. La finalitat és: d’una banda, comprovar que l’espai reuneix les condicions adients i que disposa dels mitjans personals i materials necessaris. D’altra banda, és un moment de trobada entre la parella, les llevadores i els acompanyants. La parella expressarà com vol ser acompanyada i s’organitzen les tasques concretes que cadascú dels acompanyants realitzarà. En aquesta visita ja tindran preparat tot el material necessari pel part.

Visites durant el postpart

El postpart un període intens, bonic i delicat. La primera visita en el postpart es realitza a les 24 hores i es fa en el propi domicili per garantir el benestar de la mare i del nadó, així com l’adaptació del grup familiar. Fomentant el manteniment del vincle afectiu. Es valorarà la involució uterina i les pèrdues, l’estat del perineu, les mames i el seu procés de pujada de la llet, l’estat físic general, l’adaptació emocional a la nova situació i l’entorn. En el nadó observem l’estat general, el to muscular, el color, la seva força i ganes de mamar, l’evolució del cordó umbilical i també l’expulsió de meconi. El pesem i valorem que la seva succió sigui eficaç.

Les següents visites seran acordades segons les necessitats específiques, finalitzant el seguiment, si tot evoluciona favorablement, al mes i mig del part.


Aquest servei inclou:

  • Visites durant l’embaràs.
  • Una visita al domicili durant la 36a setmana d´embaràs.
  • Localització 24 h durant 5 setmanes: de la 37ª setmana de gestació fins a la 42a.
  • Assistència del part a casa.
  • Una visita al domicili de la llevadora en un termini de 24-48h després del part.
  • Les següents visites postpart al domicili o a la consulta, segons necessitat, fins les 6 setmanes postpart.

(Us facilitem el registre civil, el carnet de salut del bebé, l’informe del part i si ho desitgeu realitzem la prova del taló).

En quin període de l’embaràs és possible/recomanable parir a casa?

Assistim el part a casa quan l’embaràs està dintre de la normalitat i es produeix entre les setmanes 37 i 42. La gestació serà d’un sol nadó i aquest haurà d’estar en presentació cefàlica per poder-lo assistir en el domicili.

Em plantejo tenir un part a casa. Què he de fer?

Si us heu plantejat parir a casa podeu posar-vos en contacte amb Titània. Acordarem una trobada gratuïta i sense compromís amb una llevadora del nostre equip que us atendrà i us informarà tant de la nostra forma de treballar com de les condicions. També li podeu plantejar els vostres dubtes i comentaris.

Si us decidiu per aquesta opció, començarem amb les visites d’embaràs per a dur a terme el seguiment i control d’aquest. La freqüència de les visites és d’una cada mes fins la setmana 38 i després més freqüentment segons el procés.

Al començament de la setmana 36 de gestació, fem una visita en el domicili on esdevindrà el naixement.

Tinc símptomes de part. Què he de fer?

Quan apareguin els signes i símptomes d’inici de part us heu de posar en contacte telefònic amb les llevadores i elles es dirigiran al domicili per fer una valoració inicial. Quan es confirma el diagnòstic de part, la llevadora restarà al domicili per l’acompanyament i l’assistència del naixement.

Durant el part, se’m respectaran les meves decisions?

Al llarg del procés del part és molt important el respecte a les teves decisions i al procés fisiològic. Això inclou, per exemple, el respecte a la llibertat de moviment, a la posició de sortida del nadó, a si es desitja estar a fora o dins l’aigua, poder caminar, menjar, beure, el que necessitis. I, per descomptat, no es realitzaran intervencions innecessàries.

Durant el part, qui pot estar present?

La dona i la parella poden estar acompanyats de qui ells/es triïn, tenint en compte el seu desig d’intimitat. Tenim cura que el seu entorn sigui tranquil, agradable, cordial i afectuós.

Podré agafar el meu bebè de seguida que hagi nascut?

Facilitem que pugueu agafar el nadó de seguida per donar-li la benvinguda, sense preses ni aclaparaments, respectant el tancament fisiològic del cordó i oferint-li el pit a demanda, afavorint d’aquesta manera el vincle afectiu.

Quan s’acaba l’assistència?

El part conclou amb la sortida de la placenta la qual serà revisada per comprovar la seva integritat. Les llevadores romandran al domicili per valorar el benestar del nounat i de la mare. Un cop confirmada la normalitat s’informarà de les cures de salut a tenir en compte. Es tornarà al domicili a les 24 hores postpart per realitzar una nova valoració. Davant qualsevol dubte podran posar-se en contacte telefònic. Es realitzaran visites en el centre fins a les sis setmanes després del part.

Després del naixement, quant he de posar-me en contacte amb la/el pediatra?

S’aconsella que es concerti una visita a domicili amb el pediatra al cap de 24-48 hores del naixement.


PROFESSIONALS: Tere Gonzalo del Moral, Pepi Domíngez Cano i Maria Zayas Ros