Qui som

 

QUI SOM?

Titània va sorgir a Barcelona el 1985 per donar resposta al desig i la necessitat de moltes dones i de les seves parelles d’acollir la seva criatura a casa, de tenir cura de la seva salut i de la seva maternitat i paternitat, el respecte a les seves decisions de com,on i amb qui volien parir, des d ́una elecció lliure, informada i responsable.

Actualment les llevadores de part a casa  de la cooperatitva som:Olivia Černockỳ, Marta García Marín, Helena Valenzuela Izquierdo, Ana Martínez Martín, Maria Martínez Martín i Jael Rodríguez Martínez. Des de finals del 2020 vam agafar el legat de les grans Pepi Domínguez Cano i Tere Gonzalo del Moral . Un equip que, conjuntament, continuem fent camí amb l´objectiu de donar una qualitat professional i humana a totes les dones, parelles i criatures que volen que les i els acompanyem en la seva experiència durant l´embaràs, part , naixement i criança. Promovem la normalització del part a casa dins la nostra societat i de les Institucions sanitàries, i perquè el part a casa sigui una opció més i estigui inclòs i finançat dins el nostre Sistema Sanitari.

La nostra tasca és donar el recolzament, la informació i l’acompanyament necessari per ajudar a les dones i a les seves parelles a clarificar les seves necessitats i a prendre decisions davant d’aquest gran esdeveniment que és parir i néixer, en el que els autèntics protagonistes són la mare, la criatura i el pare/ parella.

La nostra essència és treballar des de la llibertat, la confiança i el respecte en l’atenció i acompanyament professional. Oferim una atenció personalitzada, integral, respectuosa i afectuosa.

 • Vols saber-ne més? Llegeix la nostra història:

  La cooperativa Titània-Tascó va néixer a Barcelona l´any 1985. Tascó tenia com a objectiu mostrar que era possible fer una esquerda en el món laboral, econòmic, polític, cultural, social i sanitari.

  En línies generals , el que va motivar la seva creació va ser:

  • La necessitat d’obrir nous espais on es fusionessin: iniciativa i creativitat, relació personal i intercanvi professional, dins un marc de relacions no jerarquitzades.
  • La voluntat de participar en un procés de buscar nous camins per a una situació de crisi, políticament desencantada, culturalment i socialment qüestionable.
  • El desig de donar cabuda a les capacitats i projectes professionals que no trobaven un marc adequat en el mercat laboral establert.
  • Un entusiasme per trencar amb l’individualisme i la insolidaritat.

  Tot això va ser possible per la iniciativa, l’empenta i l’esforç d’un grup de persones que provenien de diversos àmbits: el moviment de no-violència i objecció de consciència, moviments de ciutadans i ciutadanes de base i altres persones que intervenien de manera activa en la vida cultural, social i política del país, el grup de parts de Barcelona, així com professionals de la salut.

  A Titània-Tascó des del seu inici es van potenciar diferents iniciatives i projectes com: l’espai de salut “Titània, dones per la Salut”, el forn de llenya de Castellolí, el menjador-botiga de dietètica “La Grana” a Ripollet, la masia-centre rural d´acollida i trobades “La Plana” a Sta. Mª d´Oló. I més tard, la botiga “Cala Bazar”, una de les primeres botigues de productes ecològics i artesanals. D´aquest espai també va sorgir a nivell nacional l´”Asociación Nacer en Casa” i també la “LLiga per la Llibertat de Vacunació” , d’aquesta continuem sent la seva sede. Amb el temps cada projecte es va independitzar fent el seu propi camí, encara que mantenim afinitats comuns.

  Titània va continuar en l´Acompanyament i l´Assistència del part a casa. Centre pioner del Part a casa a Catalunya i a l´Estat Espanyol.

  Al llarg d’aquests anys hem gaudit de la presència i de la saviesa de moltes professionals: Marisa Ponte, la Dra. Maria Fuentes, el Dr.Antoni Brito, la llevadora Maite Gómez, entre d’altres. Cadascú i cadascuna ens ha aportat la seva experiència, iniciativa i coneixements. Això ens ha permès configurar un equip sòlid, obert i en constant evolució,  donant-li sentit al nostre treball.


  NORMALITZACIÓ DEL PART A CASA

  A partir de l´any 2000 amb les llevadores Pepi Domínguez Cano, principalment, i Tere Gonzalo del Moral, es va promoure activament la normalització del part a casa, i va ser des de diferents línies d´actuació:

  • Informació i divulgació a la població en general: Fira de la Terra, Fira de Sant Pol de Mar, Fira de dones a Poblenou; Biocultura ; Xerrades: a Titània, a les escoles, a Centres de Teràpies naturals, Associacions de Veïns i veïnes…
  • Participació a Jornades: CooperaSec-12 “El naixement com a punt d´inici en l´educació i la criança”, Fem coop-13 “Les dones i les cooperatives”, Jornades sanitàries…
  • Articles a Diaris: “El periódico”, “La Vanguardia”, “Ara”… a Revistes: Viure en Família “Parto en casa: nacer en confianza”; Revista d´estudis feministes, núm. 29 Duoda, Centre de Recerca de Dones de la Universitat de Barcelona amb: “20 anys d´experiència en relació amb la creativitat femenina”…; a Llibres: “Nuestros cuerpos, nuestras vidas” any 2000; “Parir, néixer i créixer” de la Casa de naixement Migjorn; “Llevadores en acció: llevant, lligant melics” 2013 d´Encarna Gascón Navarro…
  • Programes BTV: El naixement de Saudade
  • Formació i reciclatge a professionals i estudiants: a la Unitat Docent de llevadores a Catalunya, de l´Associació Catalana de Llevadores, de la Universitat de llevadores d´Alemanya, del Practicum d´Educació Social de la UB, de Duoda Centre de Recerca de dones d´UB… Hospitals: H. Maternitat de Barcelona, H. Consorci Sanitari de Terrassa, H. Saragossa…
  • Elaboració de Protocols i Guies: “Protocol d´actuació en el part a casa” presentat al Departament de Sanitat de la Generalitat de Catalunya, 2002 . “Guia d´Assistència del part a casa” editat pel Col.legi Oficial d´Infermeria de Barcelona.

  Amb tot això anem teixint la història de les dones, els homes i les criatures que hi participen i, a la vegada, la nostra pròpia història, com a persones, com a cooperativa i com a manera d´entendre les relacions personals i socials.


FORMEM PART DE

nacerencasa ALPACC ACLL pdn coop_treball

COL·LABORADORS