ALPACC Volem parir a casa gratuïtament!

Associació de Llevadores de Part a Casa de Catalunya

Som llevadores que assistim parts a casa, i cadascuna de nosaltres té la seva pròpia trajectòria i manera de fer i d’organitzar-se.

Tenim en comú que preferim que el naixement de baix risc sigui el més natural possible, fisiològic i respectuós; que les dones i els bebés tinguin la millor experiencia, viscuda com a única, irrepetible i meravellosa. Quan ve una criatura al món és un esdeveniment en la familia, és un moment en que la dona està rebosant de salut i amor; per això, quan tot va bé, desitgem que el naixement sigui un moment preciós en la intimitat de la llar.

També tenim els coneixements i l’experiència necessaris per facilitar que això sigui posible, per reconèixer quan hi ha complicacions i per resoldre situacions poc favorables.

Ens agradaria que totes les dones que ho volen i sempre que sigui possible per elles i els seus bebés, tinguessin accés al part a casa sense que la despesa econòmica fos un impediment.

Com a professionals, desitgem estar unides, donar-nos suport, poder mantenir uns estàndars de qualitat assistencial, coneixements, formació, i condicions de treball.

Volem parir a casa gratuïtament

Qué podem fer per aconseguir-ho? Necessitem que cada mare ho demani al seu govern.

És important perquè fins ara molt poques mares ho han demanat, per tant el Departament de Salut no veu com a urgent la necessitat d’incloure el part a casa en els serveis sanitaris públics. Només si les mares ho demanem serà possible.

Rescabalament

Tota familia que hagi planificat i pagat el part a casa pot intentar rebre’n el rescabalament (retorn dels diners per part de l’administració pública).

Encara no tenim constància que això hagi estat possible en cap cas però és un pas més per a demanar que el dret de la dona a parir on ella es senti més segura sigui un dret universal.

Ara pots fer la teva reclamació durant l’embaràs amb aquesta carta:

peticio_cobertura_partacasa

Enviant-la a l’oficina d’atenció al ciutadà de l’ICS corresponent a la vostra regió sanitària:

Si ja heu parit us podeu baixar aquesta carta i presentar-la junt a la vostra factura: postpart_peticio_cobertura_partacasa

Regió sanitària Barcelona

Regió Sanitària Girona

Regió Sanitària LLeida

Regió Sanitària Tarragona

Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran

Regió Sanitària Catalunya Central

Regió Sanitària Terres de l’Ebre

Podeu redactar la vostra pròpia carta per reclamar, i també com a embarassada per demanar que el part a casa sigui part del serveis sanitaris públics, afegint la mateixa bibliografia si voleu.

 

També podeu conèixer la Guia d’Assistència al Part a Casa